Hallo witte mensen

Kaft van hallo witte mensen

Een zeer boeiend boek wat goed uitlegt waarom witte mensen een wit privilege hebben ten opzichte van mensen van kleur. Ook legt het boek heel duidelijk uit waarom het spreken over witte mensen toch echt beter is dan het…

Daarnaast is het boek zo geschreven dat het niet verwijtend is, maar juist uitnodigt tot een dialoog. Begrippen als het hebben van een wit privilege en culturele toe-eigening worden helder uitgelegd. Iedereen kan er wat van leren, ik heb ook veel geleerd van dit boek.

Ik beschouw mij als een progressief mens en ben fel tegen racisme. Wat confronterend was aan dit boek is dat ik ondanks dat nog een hele hoop dingen niet wist en dat ik daardoor ongetwijfeld onbedoeld dingen heb gedaan en helaas nog zal doen ,die toch berusten op vooroordelen of institutioneel racisme, want ondanks dat ik veel geleerd heb, blijft een vergissing menselijk.

Wat vooral leerzaam is om te lezen is dat de witte mensen in Nederland allemaal onderdeel zijn van de geschiedenis en dus ook van een systeem wat 400 jaar kolonisatie kende. Veel geschiedenis wordt nog verteld vanuit een wit perspectief en in veel musea is dit ook het geval. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat mensen als Michiel de Ruyter als helden worden gezien die slechts avontuurlijk waren en dingen ontdekte, in werkelijkheid was de kolonisatie echter pure onderdrukking en geweld.

Waar ik zelf in de toekomst nog meer op zal  gaan letten is op mijn wit privilege. Nzume legt heel duidelijk uit hoe dat werkt en waarom je als westerse witte mens een privilege hebt ten opzichte van mensen van kleur. Al met al een belangrijk boek!

Facebook
Twitter
LinkedIn